..::AiN d'HeArTy::..

...::foLLoweRs::...

Monday, December 19, 2011

Coffee: Good for You

i'm a coffee lover....just wanna share this article bout coffee with uols...

Researchers have recently uncovered evidence that coffee might actually have many health benefits.

Coffee helps keep you going
Coffee is not just for alertness. Studies have shown that coffee may also help enhance physical performance by boosting your capability and improving your stamina1.

A possible weight management aid
Coffee by itself is a low-calorie drink. Plain black coffee, made with 2 grams of coffee powder, without any sugar or creamer added, contains less that 7 kcal. It gets better - there are suggestions that coffee can help weight management.

Possibly protects from certain diseases
Many scientific studies have concluded that coffee may help reduce your risk of getting Alzheimer's disease2, Parkinson's disease3 and certain types of cancer4.

Want to know more about the benefits of coffee? Visit us at www.nescafe.com.myExternal link.




Let's visit together coffee lover...hehehe





References
1 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). 2011. EDSA Journal; 9(4):2053[24 pp.].doi:10.2903/j.efsa.2011.205.
2 Santos C et al. J Alzheimers Dis. 20(suppl 1):S175-85.
3 Ascherio A et al. Ann Neurol. 50(1):56-63.
4 Larsson SC et al. 2007. Coffee consumption and liver cancer: a meta-analysis. Gastroenterology, 132:1740-1745.

Saturday, November 12, 2011

a poem for Hafizah

what a lovely and touching saying via a lovely poem created by Teacher Jacinta for me on my birthday...i really love it...i hope i'm what she mentioned in the poem and always like that...and try to be the best at all time...hahaha...love u untie

...a 1st TriaL...poEm for my IDWA...

a motherly heart of mine make me think of producing something special for my lovely kids...then i challenge myself to create a poem...a short one....and i called them ....MY HEART, MY IDWA.....
     I = Irdina                                        I = Intelligent
     D = Darwisy                                   D = Dazzling smiles
    W = Wafa                                       W = Wonderful
    A = Alya                                          A = Adorable



And i love my kids so much and means everything in this world to me...thanks Allah for granted this special gifts in my life...




Friday, November 11, 2011

::si MuLut laSer::

Sangat mengerikan bila memikirkan "si mulut laser".....

Mulut

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Mulut
Mulut merupakan organ badan yang berbentuk bukaan pada badan yang membenarkan sesuatu organisma menerima makanan.


Laser

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Julat saiz kewujupan laser amat luas, menjurus dari mikroscopik laser diode (atas) sehingga laser kaca neodymium bersaiz padang bola (bawah) digunakan bagi (inertial confinement fusion).


Laser adalah merupakan sebuah peranti yang mengeluarkan cahaya melalui satu proses dipanggil pemancaran terangsang. Laser adalah akronim kepada LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation - Pembesaran Cahaya oleh Pancaran Sinaran yang Terangsang). Cahaya laser adalah gelombang elektromagnet nampak yang berada di dalam julat tertentu.
Ia adalah sumber optik yang memancarkan foton dalam pancaran koheren. Cahaya laser biasanya hampir-monokromatik, contohnya, mengandungi panjang gelombang tunggal atau warna, dan dipancarkan dalam pancaran halus. Ini berbeza dengan sumber cahaya biasa, seperti mentol, yang memancarkan photon yang dapat dilihat kesemua arah, biasanya mencangkupi jarak gelombang spektrum elektromagnetik yang luas. Aksi laser dapat difahami melalui penggunaan teori mekanik kuantum dan termodinamik (lihat sains laser).
Kata kerja "to lase" bererti "untuk meghasilkan cahaya jelas (coherent)" atau kemungkinannya "untuk memotong atau merawat dengan cahaya kelihatan", dan merupakan pembentukan dasar istilah laser.

Mulut laser : selamba kutuk dan kritik orang tanpa mengira perasaan orang lain. Suka bagi cadangan kononnya perfect tapi sebenarnya dia pun x lah perfect mana...sbb x dak org dlm dunia ni yg perfect kottt...

Al-kisah satu hari tu...aku meng"update" status aku kat FB....tapi rasa aku aku update secara general ja...tapi ternampak pulak si mulut laser ni akan status aku....terus menyerang dengan lantangnya...menunjukkan Ke"Professionalism"nya di situ...sedangkan dia x dak kaitan pun ngn kes tu atau seangkatan dengannya...mungkin aku ada membuat kesalahan, tapi alangkah lebih baik menegur kesalahan tersebut dengan lebih professional dari mengaku professional tapi tegur secara melulu begitu.....

Tidakkah mereka yg bermulut laser ini memikirkan yang tindakan mereka sebenarnya mencetuskan satu keadaan yang amat dahsyat dari sebelumnya? Tidakkah mereka yg bermulut laser ini sedar yang tindakan mereka membuatkan maruah orang yg di"laser" jatuh di mata public? Tidakkah mereka terpikir apa akan terjadi pada org yg di"laser" itu? Malah dengan bangganya mengaku diri mereka laserrrrrr.....

Apakah bermulut laser menjadi satu kebanggaan dalam diri mereka?

Tidakkah mereka terpikir yang setiap seseorg itu tidak ada yg perfect. Dan mereka juga tergolong di kalangan org yg tidak perfect. Malahan mungkin lebih teruk lagi. Seharusnya setiap individu itu perlu menjadi lebih peka dengan perkara2 spt ini dan berpikir sebelum melakukan sesuatu. Sudah org buat salah kecil dianggap besar, kemudian memperbesarkan lagi perkara itu.....akhirnya peperangan terjadi

Ini lah yang amat aku takuti....perang saudara....telah sekian kalinya aku terasa kerana asyik di laser dan di"condem"...tapi kesabaran aku mengatasi rasa marah aku....namun kali ini, aku x dapat menahan rasa sabar aku mahupun kesebakkan yg terbendung di hati lagi. Aku mengalirkan air mataku sambil memandu ke rumah setelah menahannya sepanjang perjalanan dari Kota Kinabalu ke Damansara.

Ya Allah....apalah kesalahan aku selama ini terhadapnya, sehingga tergamak dia berbuat begitu pdku. Setahu aku, tak pernah sekali pun aku mengganggu hidupnya atau mencampuri urusan hidup keluarganya. Malahan aku senang begitu, sbb dia org KAYA. Aku langsung tidak memandang akan semua itu. Aku sudah biasa hidup di dalam kesusahan sejak dulu lagi. Tak usahlah aku dihina sedemikian rupa.

Kehibaan aku berterusan sehingga ke esok harinya....bertubi2 panggillan aku terima semasa di  opis bertanyakan keadaan aku. Siapakah dia yg bermulut laser itu, tanya mereka??? Dengan, private msg, YM, WhatApps, intercom, PSI, direct call...malah bertentang muka....bersimpati dengan apa yg aku rasakan....aku tidak pernah ingin meraih simpati orang. Tapi semua seperti dalam merasakan tangisan dalam hatiku....jatuh air mukaku di Wall sendiri, jatuh maruah diriku diherdik sedemikian rupa....tapi aku redha Ya Allah....aku maafkan dia...namun dalam hati kecil ini,.....ahhhh serik aku berkawan dengan org sedemikian....walaupun sudah menjadi saudara aku....Ampunilah hambaMu ini Ya Allah......aku sgt kerdil dan tidak sempurna...semoga Engkau ampuni aku dan beri aku ketabahan menempuh hidup yg penuh pancaroba ini....amin ya rabbal a'lamin....

P/S: Nk meleser pun ada hadnya....jgn sampai menjatuhkan maruah org lain...bak kata pepatah "Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa"...kita x kan tahu apa balasan Allah s.w.t pada kita sekiranya melukai hati org lain atau menjatuhkan maruah org lain....kerana dosa pada org hanya boleh diampunkan oleh org itu sahaja...wallahu'alam

Wednesday, November 02, 2011

Di suatu subuh...


Di suatu Subuh; Mak Tok mengejutkan Kakak...

Mak Tok: Kakakkk, bangun solat....kakak dosa x solat tau...cepat bangun
Wafa: Mak Tok, Wafa nak solat
Mak Tok: Wafa kecik lagi x payah solat pun x pa, x dosa
Wafa: Kakak?
Mak Tok: Kakak dh besaq, dosalah.....kalau x solat kena pukul
Wafa: Kalau org tua x solat dosa tak Mak Tok?
Mak Tok: Lu pikirlah sendiri.....

pikir2kan lah...(Ya Allah, sempurnakanlah solatku setiap hari, aminnnn!!!)

Saturday, October 29, 2011

"I give the best of Me" by uMaR


uMar is so special coz' he got a great talent in singing...and his voice and song was so touching, i just can't stop my tears from dropping out every single time i listen to his songs...his very 1st single call "I GIVE THE BEST OF ME" really make me feel thankful to Allah for granting us a child in our life, without them life is so empty and meaningless...i love my kids so much and i want them to be like uMar...finding the best in their life and show to the world what they actually can do...

thanks Marina for offering this great CD to me coz' this is one of the best tool that i can use to show to my kids that your special son like uMar can inspire them to the best like him...really appreciate that...love you uMar...and MaMa PiJOt wish the best of luck to you son...

Wednesday, October 12, 2011

:::sTreSS n' sTreSS:::

How To Help Reduce Stress At Work
Here's How:

1. Improve your time management and organization skills.
Of the many things you can to in this area the best ones include getting a to do list that works, learning to say "no", asking for help when you need it, and stop setting unrealistic goals for yourself.
2. Relax and breathe deeply.
Whether you are feeling overwhelmed by the amount or work you have to do or if someone is "in your face", a good thing to do is to "breathe through your nose". You can't get as worked up if you force yourself to breathe through your nose. Your body simply can't maintain the same level of energy without that extra oxygen you get when breathing through your mouth.

3. Take more breaks from your work.
Even a five-minute break will help. Get away from your desk. Go for a walk - outside is better, but up two flights of stairs and back down is good too. Getting more exercise in general will help you reduce your overall stress levels and that will make it easier to reduce your stress level at work.
4. Lighten up.
Smile more. We all know laughter reduces stress. You will be amazed at how much more pleasant the people around you are when you make an effort to be pleasant yourself.
5. Learn to listen better.
Rather than getting upset when others disagree with you, listen actively and find the areas of agreement. Be assertive and stand up for yourself, but don't be rigid.
6. Fix your environment.
Make whatever adjustments you need to the lighting, temperature, noise level, and other controllable factors in your office.

7. Don't sweat the small stuff.
Realize that there are some things that just aren't worth worrying about and there are some things you just can't change. Don't waste time stressing over the things in either category.
8. Get more sleep.
This is another of the things you can do to reduce your overall stress that will have benefits at the office as well. In addition to reducing your stress, it will increase your energy level and your ability to concentrate.
9. Find a mentor
If not a mentor, a friend will do. Having someone to talk to can take a lot of stress off you.
10. Spend more time with optimistic people.
Negative people will pull you down to their level. Choose to work with people who have a positive attitude instead.

Thursday, October 06, 2011

~laGi2 aLya~



aLya n her characters yang macam2...sangat2 lasak...the most among the siblings...bijak sungguh anak2 zaman sekarang...sometimes geram sgt dengan kelasakkan alya tapi x jadi nk marah tengok muka dia yg sangat mischievious...so cute...arghhhh tewas jugak mama...layan je lah kerenah Alya...almost all nite she will fall asleep around 1 to 2o'clock in the morning...the next day maMa...zzzzZZZZzzzz....but still need to drive to work....tapi x pa lah, coz' i love my kids so much...layan zassssss!!!

"""""aMaLaN yg bAgus"""



amal-amalkanlah kerana Allah s.w.t Maha memakbulkan permintaan dari makhlukNya ciptaanNya, kalau ianya tulus dan ikhlas dari hati kita...dan kalau kita sentiasa menyebut atau meminta padaNya, insyaAllah pasti Allah s.w.t akan mengurniakan permintaan tersebut....amin ya rabbal a'lamin

~my pReci0us, my hEart~



:::Nur IrdiNa LiDyYa:::
:::MuhaMMad HaRiZ daRwisY:::
:::waFa LiYaNa:::
:::aLya aDriaNa:::

Thanks to Allah s.w.t for these lovely precious ever gift in lil' my family. I hope i cud be a good mum and taking care of them as great as i could. Hopefully they become anak2 yg soleh & solehah...amin...

P.S: MaMa LoVes uols so muchhhhh....muackkkkssss!!!

SuRpriSe aDvaNce beDaY baSh!!!


what a surprise!!!

they organise an advance beday party for me on 1st October, 2011 while i come down to Alor Setar for Risk Management Committee Meeting. I'm touched with such arrangement coz' basically i'm not in the team anymore...standalone now in PJ Office. But they still close to me and still love me as their GFF....luv uols darlingssss!!!

Tho we are far and apart, uols always close to my heart....and i really enjoyed the pot-luck brought by all of u...and not to forget the gift of heart...i laikkkk....

Friday, August 26, 2011

"saLaM aiDiLfitRi 1432"



Puasa melatih menahan keinginan
Tarawikh melatih tabah melawan kelelahan
Tadarus melatih sabar melawan kemalasan
Ramadhan adalah hari perlatihan
Lebaran adalah saat kemenangan

Andai waktu mahu berhenti sejenak
Kita mampu lebih lama nikmati ramadhan
Tapi waktu tak mahu berkompromi
Telah datang hari Aidil Fitri
Doaku untuk keberhasilan kita melatih diri
Semoga puasa membuat hidup kita lebih bererti

Waktu mengalir bagaikan air, begitu juga dengan dosa, hari yang suci segera (telah) hadir. Ada luka yang pernah merebak dihati, ada khilaf yang sempat terbuat. Sucikan hati dengan menyambut hari kemenangan. Meminta maaf tidak menjadikan kita hina, memberi maaf juga membuat kita bangga. Saling memaafkan & silaturahim yang menjadikan kita mulia. SELAMAT AIDIL FITRI, mohon maaf zahir & batin.

Tuesday, August 16, 2011

~d' chiLd's auThoR~

"You are the author's of your children's days. Your conduct as a parents defines the days of your children".

There are little eyes upon you
and they're watching night and day.
There are little ears that quickly
take in every word you say.
There are little hands all eager
to do anything you do;
And a little child who's dreaming
of the day he'll be like you.

You're the little fellow's idol;
You're the wisest of the wise.
In his little mind about you
no suspicious ever rise.
He believes in you devoutly,
holds all that you say and do;
He will say and do in your way
when he's grown up just as you.

There's a wide-eyed little fellow
who believes you're always right;
And his eyes are always opened,
and he watches day and night.
You are setting an example,
every day in all you do,
for the little child who's waiting,
to grow yo to be like you.

~Anonymous~ "FaMiLy wiSdoM"

Thursday, August 11, 2011

Check out my magazine! ~hePy buFdaY naYLi~


Check out my magazine!

Dearest NayLi;

Because today’s your birthday,
And because you’re extra nice,
One wish is not enough for you
And so here’s wishing twice…

Hoping your Birthday’s wonderful
In every single way

And next year brings happiness
For you day after day

Happy Birthday

Lots of thought and love from;
MaMa
PaPa
Kak diNa
Abg DarWisy
waFa (GFF)
baBy aLya

Tuesday, August 09, 2011

Cancer Update from Johns Hopkins University





N/B: This information is being circulated at Walter Reed Army Medical Center as well.
Please circulate to all you know; Cancer update
Johns Hopkins - Cancer News from Johns Hopkins

No plastic containers in micro

No water bottles in freezer.

No plastic wrap in microwave...


A dioxin ! chemical causes cancer, especially breast cancer.

Dioxins are highly poisonous to the cells of our bodies. Don't freeze your plastic bottles with water in them as this releases dioxins from the plastic.


Recently, Edward Fujimoto, Wellness Program Manager at Castle Hospital , was on a TV program to explain this health hazard. He talked about dioxins and how bad they are for us..
He said that we should not be heating our food in the microwave using plastic containers...

This especially applies to foods that contain fat.

He said that the combination of fat, high heat, and plastics releases dioxin into the food and ultimately into the cells of the body...
Instead, he recommends using glass, such as Corning Ware, Pyrex or ceramic containers for heat! ing food... You get the same results, only without the dioxin. So such things as TV dinners, instant ramen and soups, etc., should be removed from the container and heated in something else.
Paper isn't bad but you don't know what is in the paper. It's just safer to use tempered glass, Corning Ware, etc.
He reminded us that a while ago some of the fast food restaurants moved away from the foam containers to paper. The dioxin problem is one of the reasons...

Also, he pointed out that plastic wrap, such as Saran, is just as dangerous when placed over foods to be cooked in the microwave. As the food is nuked, the high heat causes poisonous toxins to actually melt out of the plastic wrap and drip into the food.

Cover food with a paper towel instead.



This is an article that should be sent
To anyone important in
Your life!

Thursday, July 07, 2011

al~kiSah ciK i-PhoNe 4



asyik dok confuse ja between i-phone n BB...and after discuss punya discuss both of us decide to choose BB as my hubby ckp dia jenis yg lasak dan x sesuai pakai i-phone...reaching month of July i make called to Maxis to ask last date before termination of line...then saja2 tanya pasai package yg available...and surprise me they are offerring me a gud package under corporate line...terus habaq kat hubby and last wednesday shoot ke KLCC to grab one black and one white i-phone4 for each of us...

eventhough that day is a tiring day for us as too many thing happened the week after and the same week, but kerana x sabaq nk memiliki something yg dh lama di "aim"...terus p KLCC on the day Alya discharged from DEMC....and i almost fainted sbb keletihan yg amat...hahaha...sanggup turrr...now really can't wait for them to deliver the new gadget...nk touch sana touch sini....slide sana slide sini...ngeh ngeh ngeh

so rite after this...i'm an i-Phone lover, same goes to my love azlan and as well as my lovely cousin dr bid...so now tinggai another lovely cousin lynda yg akan beli very the soonnnnn....mari mari mari

p/s: terus bersabar menunggu ketibaan nya....

Thursday, June 23, 2011

TouChiNg ~beriBu seSaLaN~


Lirik Jaclyn, Ning Baizura & Shila - Beribu Sesalan

Ku susuri malam ini
Yang tidak berbintang
Sunyi sepi
Juga rembulan
Dah menghilang
Dalam kelam ku sendiri

Ku mencari hembus bayu
Yang selalu berbisik madah rindu
Kini membisu dalam sayu
Tidak ku temu suaramu


Kekasihku di jalanan yang berliku
Di saat ku perlukanmu
Tertutup jua segalanya terhadapmu
Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi
Ku mengusung duka ini diiringi

Kisah janji dimungkiri lagi
Kekasihku di jalanan yang berliku

Di saat ku perlukanmu

Tertutup jua segalanya terhadapmu

Di sini ku tersedu-sedu

Setelah cinta pergi

Ku mengusung duka ini diiringi

Diiringi

Kisah janji

Dimungkiri

Dimungkiri

Sia-sia ku

Mencintaimu


Setia padamu

Percayakanmu

Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Sia-sia ku

Mencintaimu

Setia padamu


Percayakanmu
Sebak dadaku
Retak hatiku
Luka jiwaku
Dihiris pilu

Beribu sesalanku...

~PeNyaKiT kaWasaKi~


at first when my colleague informed me bout this, i thought of motocycle and wonder if she said it wrongly...but it is true this disease is actually exist....

quick share bout the disease; http://penyakitkawasaki.com/index.php/infopk

P/S: semoga auni cepat sembuh dari penyakit ni and anna, be a strong mum and take a gud care of auni as well as urself

Apakah Penyakit Kawasaki Itu?


Penyakit Kawasaki (disingkat PK, atau Kawasaki Disease (KD)) adalah penyakit dimana terjadi inflamasi (radang) / vaskulitis pada arteri. Dapat mengenai banyak organ seperti kulit, kelenjar limfa dan dinding pembuluh darah, namun yang paling memiliki efek serius adalah pada jantung.
Tanpa perawatan yang tepat, tingkat kematian dapat mencapai 1% dari seluruh kasus, biasanya di minggu ke-6 setelah gejala awal.[1]

Penyakit ini dinamakan atas penemunya, Dr. Tomisaki Kawasaki dari Jepang, di tahun 1967.

Penyakit ini lebih sering diderita anak-anak, dengan 80% diantaranya berumur di bawah 5 tahun. Penyakit ini lebih sering dijumpai pada anak laki-laki dibandingkan anak perempuan.
Juga ditemukan lebih banyak pada ras keturunan Asia.

Jumlah kejadian penyakit Kawasaki tertinggi saat ini adalah di Jepang (175 per 100.000), namun peningkatan jumlah kejadian terjadi di banyak negara.

Hingga saat ini, penyebab penyakit Kawasaki masih belum diketahui secara pasti. Penelitian masih terus dilakukan untuk mengetahui penyebab pastinya.
Penyakit ini terbukti tidak menular.

Gejala-gejala yang dapat dijadikan patokan diagnosa penyakit Kawasaki ini adalah:

Demam berkepanjangan (> 5 hari) yang tidak stabil
Mata merah, tanpa belekan
Ruam kemerahan di badan dengan berbagai bentuk
Kelainan bibir dan mulut: lidah stroberi, mulut dan bibir merah dan pecah
Pembengkakan kelenjar limfa di leher (salah satu sisi)
Kelainan pada tangan dan kaki: bengkak dan kemerahan
Pengelupasan kulit tangan dan kaki (setelah hari ke 10 terkena)


Dari beberapa gejala diatas, tidak semua dijumpai pada setiap kasus. Hal inilah yang menyebabkan penyakit ini sering salah didiagnosa dengan penyakit lain yang memiliki kumpulan gejala yang mirip.
Namun untuk lebih pasti, 4 sampai 5 dari gejala diatas sudah dapat dijadikan awal arah penentuan diagnosa.

Hingga saat ini belum ada pemeriksaan laboratoris yang dapat memastikan penyakit Kawasaki ini. Namun beberapa pemeriksaan penunjang dapat membantu memastikan gejala-gejala tersebut:

Laboratorium: trombosit > 1.000.000/mm3.
Pemeriksaan EKG
Pemeriksaan Echocardiography (Echo jantung)
Rontgen thoraks

Setelah didiagnosa terkena penyakit Kawasaki, penderita harus menjalani rawat inap.
Pengobatan utama saat ini adalah dengan imunoglobulin yang harganya masih sangat mahal di Indonesia.

Penyembuhan dapat sempurna pada penderita yang tidak menderita vaskulitis koroner. Serangan kedua, sekalipun memungkinkan, jarang terjadi. Semua anak yang meninggal adalah akibat komplikasi jantung. Hal terakhir inilah yang menjadi perhatian utama semua orang tua anak penderita penyakit Kawasaki ini.



Sumber:

- seminar penyakit Kawasaki, Omni International Hospital Tangerang, 26 Juli 2008. Pembicara: Dr. Najib Advani, Dr. Andreas Liandro.

- berbagai website.

Thursday, June 16, 2011

SoLat SuNaT gerHaNa buLan TODAY ~16062011~


“Gerhana Bulan dan Matahari terjadi bukan disebabkan ada kematian atau kelahiran baru di dunia ini. Tetapi itu hanyalah sebuah tanda kekuasaan Allah yang diperlihatkan kepada hamba-hambanya.”

Dari hadits Abu Mas’ud Al Anshari berkata, “Terjadi gerhana matahari pada hari meninggalnya Ibrahim Bin Muhammad s.a.w, maka manusia mengatakan, "Terjadi gerhana matahari karana kematian Ibrahim". Maka Rasulullah Sholallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda, "Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua tanda dari tanda-tanda kekuasaan Allah, keduanya tidak disebabkan gerhana karana kematian atau kehidupan seseorang, jika kalian melihat yang demikian itu, maka bersegeralah untuk ingat kepada Allah dan mengerjakan Solat"

Islam melihat kejadian ini sebagai satu tanda dari tanda-tanda kekuasaan Allah yang diperlihatkan kepada manusia. Para ulama bersepakat bahawa disunatkan untuk mendirikan solat sunat yang dinamakan solat sunat Khusuf ataupun dengan nama lain solat sunat Gerhana.

Hikmah dan sebab Gerhana
Terdapat beberapa sebab dan hikmah mengapa Allah menciptakan kejadian ini. Antaranya yang dijelaskan oleh para Ulama ialah, Allah mahu menakut-nakutkan hambanya dan membuktikan bahawa Bulan dan Matahari tidak lebih dari kekuasaan-Nya. Abu Musa ada menyebut bahawa tanda-tanda ini ialah disebabkan Allah mahu menakutkan para hamba-Nya. Kata beliau, "Tanda-tanda yang Allah kirimkan ini bukanlah karena kematian atau kehidupan seseorang, tetapi Allah sedang manakut-nakutkan hamba-hamba-Nya dengannya, maka jika kalian melihat sesuatu yang demikian itu, bersegeralah untuk mengingat Allah, berdo’a dan meminta ampun kepada-Nya"

Tuesday, June 14, 2011

coLLaGeN; peNtinGkaH???




Collagen (English pronunciation: /ˈkɒlədʒən/) is a group of naturally occurring proteins found, in nature, exclusively in animals, especially in the flesh and connective tissues of mammals.[1] It is the main component of connective tissue, and is the most abundant protein in mammals,[2] making up about 25% to 35% of the whole-body protein content. Collagen, in the form of elongated fibrils, is mostly found in fibrous tissues such as tendon, ligament and skin, and is also abundant in cornea, cartilage, bone, blood vessels, the gut, and intervertebral disc.

In muscle tissue, it serves as a major component of the endomysium. Collagen constitutes one to two percent of muscle tissue, and accounts for 6% of the weight of strong, tendinous muscles.[3] Gelatin, which is used in food and industry, is collagen that has been irreversibly hydrolyzed.
**From Wikipedia, the free encyclopedia**

The Benefits of a Collagen Supplement
>Revitalising Regenerating & Rejuvenating
>Smoothes fine lines and wrinkles
>Plumps up the skin
>Relieves the symptoms of Arthritis

Thus, it is advisable to us to take collagen coz' it's help us to ensure our health and beauty maintain, rather than too late...let's join those who have enjoyed the benefit of taking the collagen!!!

N/B: I've seen proven result from my colleague, she advise to take pure collagen for better and faster result. Thanks Lyn Min.

~Doa Seorang Isteri~


Ya Allah... .

Kau ampunilah dosa ku yang telah ku perbuat,
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas,
Kau berikanlah aku kekuatan mental,
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan,
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista,
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu,
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan.

Ya Allah... ...

Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arash,
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya,
Sekiranya suami ku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku dititianMu,
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya,
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu,
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya,
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu,
Peliharalah tingkah lakuku serta kata-kataku dari menyakitkan perasaannya,
Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati olehMu,
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya,

Tetapi... ... ...


Ya Allah...

Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang,
Kau tunjukkanlan aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaanMu,
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu,
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya,
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan,
Kurniakanlah aku kekuatanMu untuk aku memperbetulkan keadaannya,
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan,
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena.

Ya Allah... ..

Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku,
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku,
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan,
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai,
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri,
Kau hukumlah aku di dunia tetapi bukan di akhiratMu,
Sekiranya aku ingkar dan derhaka,
Berilah aku petunjukkan ke arah rahmatMu.

Ya Allah sesungguhnya... ..

Aku lemah tanpa petunjukMu,
Aku buta tanpa bimbinganMu,
Aku cacat tanpa hidayahMu,
Aku hina tanpa RahmatMu.

Ya Allah... ... .

Kuatkan hati dan semangatku,
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu,
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami,
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu,
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah.

Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan,
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu,
Kerana aku sedar hinanya aku,
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru,
Kerana aku leka dengan keindahan duniaMu,
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu,
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu.

Ya Allah Tuhanku...

Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati,
Isteri yang dikasihi,
Isteri yang solehah,
Isteri yang sentiasa dihati suamiku.


Amin Ya Rabbi A'lamin..

Friday, June 10, 2011

Spring Leaf gathering ~ DXN Staff ~

what an enjoyable moment to spend with lovely friendsssss...i enjoy the moment and thumbs up to Spring Leaf...the food is very nice and presentable...i laikkkk and others also enjoy their meals till the last part...the service is very fast also...and luckily not so much people today and we conquere the areas...dengan riuh rendahnya...sure miss the moment again as i'll be leaving Alor Setar today... hopes next round more friendsssss can join in together and have fun....more riuh rendah than just now
video

It's a GirL not a BoY daaa


one day i bring Alya to clinic for check-up, coz' she got fever, flu and cough...one untie asked me "Your kid is boy or girl?"...i answer her "Girl"....untie said "really? look-like boy lah...u must give birth again after this sure got boy one lah"...i replied "hah? no lah...i already have 4 kids, and now i'm old already...x larat lah, 4 are enough for me".....but she keep-up asking me to have another one, she said for sure, for sure, for sure.....will get BOY...

herm...must mentioned this to my hubby then....what he think on this...but i think no need to add lah...no courage also carry another one, also my pregnancy time is not an easy time to go through....for me ENOUGH already...but if it is fated i've been granted another 1 from Allah...Alhamdulillah, i will accept that gladly...coz' each of kids is REZEKI....amin!

Thursday, May 26, 2011

“Apabila di jemput oleh saudaramu ke kenduri kahwin maka hadirilah”


Adapun, menghadiri jemputan adalah sunat selagi kenduri tersebut tidak menyalahi syara’ (syariat Islam), maka waktu tersebut di galakkan menghadiri jemputan. Dan jika tidak mampu menghadirinya, hendaklah terlebih dahulu memohon kemaafan kepada tuan punya kenduri tersebut dan janganlah berjanji jika tidak mampu datang kerana memungkiri janji itu adalah tanda-tanda munafiq dan memutuskan silaturrahim sesama orang yang telah mendirikan kenduri tersebut.

Malah, ada ulama mengatakan wajib menghadirinya sekiranya tiada halangan untuk hadir ke majlis tersebut berdasarkan riwayat Imam Bukhari daripada Ibn ‘Umar bahawa Rasulullah bersabda :

“Apabila di jemput oleh saudaramu ke kenduri kahwin maka hadirilah”.

Di dalam hadith yang lain riwayat Bukhari juga daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah bersabda :

“Sesiapa tinggalkan jemputan tersebut, dia melakukan maksiat kepada Allah dan Rasul”

Pendapat ulama yang lain ialah menghadiri jemputan kenduri kahwin adalah fardhu kifayah. Ertinya jika salah seorang saudara muslim kita hadir, maka gugurlah dosa muslimin yang lain. Ini adalah berlaku ketika kita di jemput secara khusus.

Adapun, sekiranya jemputan itu secara umum (tidak dikhususkan kita) tanpa di tentukan orangnya ataupun kumpulan, maka tidak wajib dan tidak pula sunat seperti contoh orang yang menjemput mengatakan : “Wahai sekalian manusia, jemputlah datang ke majlis kenduri kahwin saya” atau mengatakan “jemputlah sesiapa yang engkau jumpa” tanpa menentukan orang yang dijemput . Ini juga pernah di lakukan oleh Rasulullah. Anas menceritakan dengan berkata : Ketika Rasulullah berkahwin dengan Ummu Sulaim, maka beliau (Ummu Sulaim) pergi kepada beliau dan berkata “Jemputlah fulan, dan fulan dan sesiapa yang engkau jumpa”. Maka aku (Anas) mencari orang yang ingin di jemputnya serta orang yang aku jumpa” [Riwayat Muslim]

Dan kenduri yang dibenci oleh Islam ialah menentukan jemputan hanya kepada orang yang kaya tanpa melibatkan orang fakir miskin. Daripada Abu Hurairah bahawasanya Rasulullah bersabda

“Seburuk-buruk makanan kenduri kahwin itu dihalangnya orang yang mahu datang dan memanggil orang yang enggan datang. Dan barangsiapa yang tidak menghadiri jemputan tersebut, dia melakukan maksiat kepada Allah dan RasulNya “

[Riwayat Muslim]

Wallahua’lam..