..::AiN d'HeArTy::..

...::foLLoweRs::...

Friday, February 17, 2012

Otak Kiri Vs Otak Kanan

Otak merupakan organ bagi pusat kawalan utama bagi badan. Ia menerima maklumat melalui deria dari dalam dan luar tubuh. Ia menganalisa maklumat ini dan kemudiannya menghantar perutusan kepada badan yang mengawal fungsi dan tindakannya. Otak meningati pengalaman lepas, dan merupakan punca fikiran, mood, dan emosi.


Dalam haiwan, otak (εν-κέφαλος, bahasa Greek bagi "dalam tengkorak"), merupakan pusat kawalan bagi sistem saraf tunjang, bertanggungjawab bagi kelakuan. Otak terletak di kepala, dilindungi oleh tengkorak dan hampir dengan perkakasan deria bagi penglihatan, pendengaran, keseimbangan, rasa dan bau. Sementara kesemua vertebra mempunyai otak, kebanyakan invertebra samaada mempunyai otak pusat atau himpunan ganglia terasing. Sesetengah haiwan seperti cnidarian dan echinoderm tidak memiliki otak pusat, sebaliknya mempunyai sistem saraf berasingan, sementara haiwan seperti sponge ketiadaan otak dan sistem saraf sama sekali. Otak mampu menjadi amat rumit. Sebagai contoh, otak manusia mengandungi sekitar 23 bilion neuron, setiap satunya bersambung dengan hampir 10,000 neuron yang lain.
Otak kiri banyak dikaitkan dengan fungsi akademik yang terdiri dari kemampunan bercakap, kemampuan berbahasa, membaca tulisan, logik, angka, analisis, dan lain-lainnya. Biasanya ia diidentitikan dengan kecerdasan analitik atau intelek. Maksudnya otak kiri kita ini banyak berkait dengan kemampuan matematik, analisis dan kemampuan berfikir secara sistematik. Cara kerja otak ini sangat rapi, dan terstruktur/tersusun. Biasanya otak kiri ini sangat bermanfaat digunakan untuk memahami hal-hal yang kompleks dan perlu pemikiran yang mengkhusus. Individu yang biasanya lebih menggunakan otak kiri adalah seorang penganalisis, pengkaji, Ahli matematik atau saintis.
Sementara Otak kanan pula adalah tempat untuk perkembangan hal-hal yang bersifat artistik, kreativiti, perasaan, emosi, gaya bahasa, irama musik, imaginasi, fantasi, warna, pengenalan diri dan orang lain, hubungan sosial dan pengembangan keperibadian. Jika individu yang banyak yang mengatakan otak kiri dilabel sebagai pengendali IQ (Intelligence Quotient), otak kanan pula memegang peranan penting bagi perkembangan EQ (Emotional Ouotient). Fungsi dari otak kanan ini adalah untuk mengurus pola berpikir kreatif manusia, contohnya adalah kemampuan komunikasi (lingusitik). Cara kerja otak kanan ini biasanya tidak terstruktur, dan cenderung tidak memikirkan hal-hal yang terlalu khusus iaitu bertentangan dengan otak kiri. Contoh orang yang mengunakan otak kanan dibandingkan otak kirinya adalah seorang seniman, pelukis dan sebagainya.

          OTAK KIRI
 1. Berfikir dan mentafsir secara turutan satu persatu.
 2. Menganilisis secara terperinci.
 3. Berfikir secara linear (pengelolaan).
 4. Menguasai matematik.
 5. Menggunakan logik.
 6. Memahami bahasa.
 7. Memahami lisan.
 8. Peka kepada fakta.
 9. Berfikir menggunakan perkataan.
 10. Mengingat lirik lagu.
 11. Perlukan rasional.
     OTAK KANAN
 1. Mencari ilham (intuisi).
 2. Berfikir secara kreatif.
 3. Berkaitan seni.
 4. Menggunakan imaginasi.
 5. Bersifat subjektif.
 6. Retma (rentak/intonasi).
 7. Memahami tanpa lisan.
 8. Perasaan (emosi).
 9. Berfikir menggunakan gambaran.
 10. Menghayati irama lagu.
 11. Ada visi. 
Manusia adalah sebaik-baiknya ciptaan Allah s.w.t, sebab itu lah manusia bukan sahaja diberi otak, tetapi juga akal dan fikiran, bagi membolehkan manusia memanafaatkan anugerah OTAK yg tidak terhingganya. Biarpun otak KIRI atau KANAN, pasti kedua2nya penting kerna, Allah s.w.t tak kan cipta kedua2nya sekiranya ianya tiada kepentingan, maka pastikan kita menggunakan kedua2 belah otak kita dengan sebaik mungkin dan kita harus juga menjaganya dengan sempurna mungkin. Walllahua'lam.

1 comment:

comments;